Posted by: cherylyoung | July 28, 2012

Unquestionably the Vancouver Convention Centre is one of a kind

 

 

 

Located on Vancouver’s waterfront with

spectacular views of mountains, ocean, and parks,

the Vancouver Convention Centre West is designed

 to bring together the natural ecology, vibrant local

culture, and built environment, accentuating their

interrelationships through the architecture.

The Convention Centre West expansion facility

triples the total square footage and functional

capacity as well as completes the development of

the public realm on the waterfront.

This facility which, served as the official broadcast 

and media center for the Olympics, has a Leadership

in Energy and Environmental Design (LEED)

Canada Platinum rating.

 

 Among the VCC’s most stunning features is a 6-acre

 living roof, which is Canada’s largest and the biggest

non-industrial living roof in North America.

Inside

The building, natural ventilation is provided

The Vancouver Convention Centre West is a

functional integration of the natural and urban

environments—the natural ecology of the waterfront

 with the human activities within the facility.

The building expression is created by intersecting the

convention center functions with forms that are

folding, sliding, and rising up from the waterfront and

adjacent public park.

 

One of the Centre’s Distinctive features is a six-acre

living roof that is the largest green roof in Canadaand

 the largest non-industrial green roof in all of

 North America.

 

This green roof is landscaped with more than400,000

 indigenous plants and grasses, providingnatural

habitat to birds, insects and small mammals.

 

It is designed to act as an insulator, reducing heat

gains in summer and heat losses in winter.

 

The underside of the roof has Douglas Fir slats and

metal bar grating fascia that create a visually porous

enclosure for the roof support systems.

 

An underwater habitat skirt or artificial reef that is

part of the centre’s foundation is providing new habitat

 for barnacles, mussels, seaweed, starfish, crabs and

 various fish species.  

The archeticts collaberate with marine biologists to

develop the restoration plans for 200 feet of shoreline

and 1,500 feet of marine habitat.

 

The five-tiered underwater structure looks like a set

of bleachers, consisting of 76 concrete frames

 weighing more than 36,000 kilograms each.

The structure creates tidal zones underneath the 

building that flush daily with the rise and fall of

the tide.

 

An innovative water conservation and reuse strategy

that is projected to reduce potable water use 60 to 70

 percent over typical convention centers.

 

The system features a black water treatment, which 

processes the building’s sewage water to render it

appropriate for other uses, to provide about

80 percent of the gray water needs for toilet flushing 

in the building and supplemental water for irrigation

of the living roof.

 

It also comprises a desalinization plant that draws

water from the harbor and processes it to meet

additional non-potable water demands.

 

A sea-water heat pump system that takes advantage

of the constant temperature of adjacent seawater

to produce cooling for the building during warmer

 months and heating for the building in cooler months.

 

 Back up heat is provided by steam when needed.

 

 in many of the public and pre-function spaces to 

support healthy indoors air quality.

 

A generous dose of natural lighting gets inside through

 an ultra clear structural glass system surrounding the

building.

 

 

Landscaped with 400,000 native plants and grasses,

the green roof acts as an insulator to mediate the

exterior air temperature, as well as contributes to 

the building’s stormwater utilization and integrates 

with the waterfront landscape ecosystem.


Seattle-based LMN Architects designed the Vancouver

 

Convention Centre West as a compelling vision of

what a civic building can be—a celebration of

people and place and a model of sustainability.

 

LMN worked in collaboration with Vancouver-based

 Musson Cattell Mackey Partnership and DA Architects

 & Planners to design .

 Don’t worry there is more to come tomorrow

I am saving the best for last

www.cherylyoung.ca 

www.facebook.com/cheryl.c.young

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: